DE JUISTE MENSEN & DE JUISTE TOOLS

Gepubliceerd op: 3 november 2022

teqservices

Rotating equipment, zoals turbines en compressoren, zijn essentiële onderdelen binnen je (productie) proces. Goed onderhoud hieraan is van groot belang, want op onveilige situaties, downtime en bijbehorende kosten zit natuurlijk niemand te wachten. Je hebt dan twee dingen te doen: zorgen voor vakkundige monteurs én het juist equipment. 

Of je nu fabriekseigenaar of maintenance-dienstverlener bent, zorgen voor vakkundige monteurs is een uitdaging. Onderhoud aan rotating equipment is namelijk specialistisch werk en de kennis en kunde om dit goed uit te voeren, verdwijnt langzaam door pensionering van ervaren rotten in het vak. Bij teQ services sorteren ze hier al jaren op voor. “Als specialist in het onderhoud van rotating equipment bezitten we als geen ander verregaande kennis over het vak”, begint Arjen Hogenelst. “Dit willen we zo houden en dus nemen we veel stagiairs aan en leiden we zelf jonge medewerkers in huis op met de hulp van onze ervaren vakmensen.”

NUL INCIDENTEN

Op zich nog geen hogere wiskunde, deze aanpak, maar de inhoud van het vak is dat zeker wel. “Rotating equipment vraagt echt om expertise”, bevestigt teQ-collega Janet Drenth. “Het zou zeker niet de eerste keer zijn dat een lekkende flensverbinding voor flink wat ellende zorgt. Hoewel, voor ons zou het wel de eerste keer zijn. Onze teller van het aantal incidenten staat al jaren op nul. Kwaliteit heeft bij ons de hoogste prioriteit. We werken hard aan al onze certificeringen en voldoen aan alle normen.”

HET BEGINT OP KANTOOR

Kwaliteit begint volgens beiden op kantoor. Drenth: “Bij ons op kantoor zitten mensen met veel kennis en praktijkervaring. Daardoor zijn we in staat om voor perfect passende servicewerkzaamheden en tools te zorgen.” Hogenelst is hier zelf een goed voorbeeld van. Hij werkte ruim acht jaar bij field service. Als onderhoudsmonteur voor rotating equipment in de industrie en energiebranche reisde hij naar teQ-klanten over de hele wereld. Hem hoef je niks uit te leggen over wat er bij het overhalen van gasturbines en compressoren komt kijken. “Sinds 2017 zet ik die kennis en ervaring in op kantoor, eerst voor teQ services, nu voor teQ tools, want we zorgen niet alleen voor vakmensen, maar ook voor equipment. Vanuit mijn expertise weet ik exact in te schatten wat een klant nodig heeft.” (Lees verder onder de foto)

Arjen Hogenelst

TEQ TOOLS

teQ tools levert veelal aan maintenance-dienstverleners. Hogenelst: “Deze bedrijven hebben soms wel de manpower, maar niet de juiste tools in huis. Steeds vaker kregen we vanuit die hoek vragen om steeds meer en groter materieel. Daarom verhuren we nu ook een complete tooltrailer en toolcontainers, met of zonder servicepersoneel, net wat de klant op dat moment nodig heeft.”

SPECIALISTISCH GEREEDSCHAP

In de toolboxen en -containers zit alles wat een monteur nodig kan hebben bij het onderhoud aan rotating equipment. Hogenelst: “Je kunt het zo gek niet bedenken. We hebben borescoop gereedschap voor non-entry visuele inspecties, laser uitlijngereedschap voor een optimale afstelling, hydraulisch gereedschap om grotere boutverbindingen los te maken of vast te zetten en ultrasoon gereedschap om de boutspanning te meten. Die laatste deed zijn intrede in de windindustrie, waar boutspanning enorm belangrijk is, en bewijst nu ook zijn waarde andere branches.”

Je moet natuurlijk wel met dergelijk gereedschap overweg kunnen. “Bij sommige tools kunnen we een instructie geven, maar voor sommige gereedschappen heb je een opleiding en certificaat nodig”, bevestigt Hogenelst. “Neem bijvoorbeeld hydraulisch gereedschap, daarvoor moet je een cursus op het gebied van veiligheid gevolgd hebben.”

MAATWERK

“Dit geeft wel aan dat het bij ons altijd om maatwerk gaat”, vult Drenth aan. “We zullen nooit zomaar wat verhuren op aanvraag, maar altijd even contact leggen met de klant om te kijken wat haalbaar voor hen is, of ze niks vergeten zijn of dat ze wellicht meer vragen dan wat ze werkelijk nodig hebben. Samen kijken we wat passend en haalbaar voor hen is. Daar stemmen we dan onze dienstverlening op af. Dat kan ook een combinatie zijn van tools en service. En gaandeweg het project houden we contact zodat we ook tussentijds nog wat kunnen aanpassen als dat nodig blijkt.”

DUBBEL CHECK

Zo tikt teQ beide vereisten voor goed onderhoud aan rotating equipment af: vakkundige monteurs, check; het juiste equipment, check. “Voor onze klanten is het de ideale oplossing omdat ze kunnen terugvallen op onze expertise en ze het specialistische, vaak dure, gereedschap niet zelf moeten aanschaffen, onderhouden, kalibreren en inspecteren”, vat Drenth tot slot helder samen.

VAN ÉÉN ITEM TOT COMPLETE CONTAINER

teQ tools verhuurt alles voor onderhoud aan rotating equipment. Van los gereedschap tot complete toolcontainers eventueel voorzien van jouw eigen logo. Voor een dag of voor maanden aan een stuk.

LOCATIE HOOGEVEEN

Op de locatie in Hoogeveen heeft teQ een complete werkplaats ingericht voor verregaande revisies en reparaties. Bovendien vindt daar het beheer en onderhoud van eigen tools en die van derden plaats. 

Wij staan voor je klaar

team
Henk van den Berg
Managing Director
team
Ian Walker
Manager Operations
team
Arjen Hogenelst
Technical Manager
team
Linda Schuitemaker
Back Office
vacatures

Heb je vragen of wil je meer informatie?

Neem gerust contact met ons op!

Bel voor een persoonlijk gesprek
24/7 service